Опрезно са такмичењима на друштвеним мрежама

1. Април 2024

Корисници друштвених мрежа Инстаграм или Фејсбук све чешће добијају поруке са профила које користе њихови познаници или пријатељи у којима се од њих тражи да за потребе наводног такмичења доставе свој број телефона како би гласали за њих. Поруке оваквог садржаја су заправо део актуелних интернет превара.

Уколико корисник пристане на наводно гласање и достави број телефона, стиже им одговор да ће путем СМС-а добити кôд који треба да проследе пошиљаоцу поруке са Инстаграм или Фејсбук профила.

На овај начин, прослеђивањем кôда нападачу, телефонски рачун корисника се задужује али може доћи и до преузимања профила који нападачи даље злоупотребљавају за овај вид преваре, на начин да исту поруку прослеђују контактима последње „жртве“ у ланцу напада.

За потребе ове преваре нападачи могу хаковати налог корисника или направити лажни профил тог корисника преузимајући личне податке и фотографије са оригиналног налога. Профили ових корисника су најчешће јавно доступни профили што омогућава овакву врсту злоупотребе. Како не би дошло до једноставног преузимања налога на друштвеним мрежама, препорука је да корисници своје профиле подесе као приватне.  

Основни показатељ који корисницима може указати да је реч о превари јесте СМС који приме за потребе наводног гласања и који садржи обавештење да се заправо ради о куповини ваучера за играње популарних игрица као и износ за који ће се њихови телефонски рачуни задужити уколико се поменути кôд унесе.

Из тог разлога, потребно је пажљиво прочитати садржај СМС поруке и не делити добијени кôд из СМС-а са трећим лицима, како не би дошло до злоупотребе.

Препорука Националног ЦЕРТ-а је да сви корисници који приме овакав тип поруке, за потребе наводног такмичења на друштвеним мрежама искористе алтернативни канал комуникације и додатно провере идентитет пошиљаоца.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више