Учешће РАТЕЛ-а на конференцији SecurePath 2018

27. Март 2018

На конференцији SecurePath 2018 посвећеној безбедности информационих система, одржаној 27.3.2018. у организацији компаније SAGA, директор РАТЕЛ-а др Владица Тинтор је представио положај, улогу и надлежности Националног ЦЕРТ-а Републике Србије у превенцији безбедносних ризика у ИКТ системима, кроз важећи законски оквир у овој области. Додатно, представљена је и Евиденција Посебних ЦЕРТ-ова чије је вођење у надлежности Националног ЦЕРТ-а, као и начин и поступак решавања инцидената, кроз остваривање сарадње и координације на националном нивоу са надлежним институцијама.

Директор је у свом обраћању посебно истакао значај успостављања међународне сарадње и представио будуће планове РАТЕЛ-а на овом пољу, додајући да је један од примарних циљева у наредном периоду успостављање Интернет странице Националног ЦЕРТ-а чији ће интегрални део бити систем за пријаву инцидената, али и испуњење прописаних услова за учлањење у међународну организацију FIRST, имајући у виду да је Национални ЦЕРТ већ излистан на сајту организације Trusted Introducer.

Предавачи на скупу су били и Јорг Стефан, консултант за безбедност у ИБМ-у, др Драган Плескоњић, директор за информациону безбедност у компанији IGT и др Милан Кукрика, редовни професор Београдског универзитета. Теме су биле анализа ранијих напада на ИКТ системе и могућност предвиђања напада који се очекују у будућности, примена вештачке интелигенције и машинског учења у заштити ИКТ система и имплементација система за заштиту података о личности. Презентацију о својим искуствима су одржали и представници ЦЕРТ-а Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

 

 

Фото: САГА

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више