Национални ЦЕРТ на вежби "Cyber Tesla 2019"

18. Новембар 2019

Командно-штабна вежба Војске Србије и Националне гарде Охаја (САД) „Cyber Tesla 2019", чија је тема одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, одржана је 11.-15. новембра у касарни „Војвода Радомир Путник“ у Горњем Милановцу. Национални ЦЕРТ, чије послове обавља РАТЕЛ, имао је значајну координациону и оперативну улогу у припреми вежбе, на којој је између осталог истакнута важност улоге Националног ЦЕРТ-а у области информационе безбедности.

„Cyber Tesla“ је мултинационална командно-штабна вежба организована у оквиру Програма државног пратнерства Републике Србије и Савезне државе Охајо (САД) у области заштите сајбер простора. Ова вежба је, као резултат сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја, први пут организована 2016.године  и од тада се организује једном годишње.

Циљеви овогодишње вежбе „Cyber Tesla 2019" су изградња војних капацитета система одбране и Националног ЦЕРТ-а за одбрану од високотехнолошких напада и унапређење сарадње са релевантним државним и приватним сектором у циљу заштите информационог простора Републике Србије.

Вежба „Cyber Tesla"  је значајна јер се њеним извођењем унапређују капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности, размењују искустава из области информационе безбедности и унапређује билатерална војна сарадња.

На овогодишњој вежби учињен је значајан напредак у односу на претходне, те је поред побољшања саме инфраструктуре повећан, број учесника вежбе и истакнут значај пријављивања и координације инцидената.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више