Одржан четврти семинар за локалне самоуправе

9. Децембар 2019

Oдржан je четврти семинар, у оквиру пројекта “Јачање капацитета локалних самоуправа у примени регулативе у области информационе безбедности“, у Београду 06.12.2019. године, а који РАТЕЛ спроводи у сарадњи са НАЛЕД-ом, Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Канцеларијом за ИТ и еУправу.

Учесницима из 19 локалних самоуправа представљене су обавезе предвиђене прописима у области информационе безбедности, као и Модел Акта о безбедности који је Национални ЦЕРТ припремио као вид подршке операторима ИКТ система од посебног значаја још 2017. године. Истакнута је важност примене, али и провере примењених мера заштите прописане Законом о информационој безбедности. Инспекторка информационе безбедности из МТТТ-а, Марија Поповић, представила је делокруг надлежности министарства и приближила сам надзор, као и начин на који се све законом прописане обавезе могу најефикасније испунити.

Зоран Мишић, заменик директора Канцеларије за ИТ и еУправу, представио је новине у области електорнске управе, као и план развоја електронских услуга на републичком и локалном нивоу.

Овим семинаром је завршена кампања “АКТИВНО И БЕЗБЕДНО НА ИНТЕРНЕТУ“, коју је покренуо РАТЕЛ, односно Национални ЦЕРТ у октобру месецу, као европском и светском месецу информационе безбедности. Кампања је промовисала значај информационе безбедности за грађане, државне институције, компаније из јавног и приватног сектора. Главни циљ је био подизање свести целокупне јавности, промена понашања и пружање основних информација свим корисницима Интернета о томе како се заштитити док сте на Интернету. Током ове кампање одржано је више семинара и радионица за представнике медија, малих и средњих предузећа и локалних самоуправа.

У оквиру прве фазе пројекта који РАТЕЛ спроводи у сарадњи са НАЛЕД-ом, Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Канцеларијом за ИТ и еУправу одржан је семинар под називом “Јачање капацитета локалних самоуправа у примени регулативе у области информационе безбедности“ у четири града Крагујевац, Ниш, Нови Сад и Београд, који је похађало укупно 141 учесник из 79 локалних самоуправа.

У наредном периоду, током друге фазе пројекта, након успешне обуке на Систему за симулацију сајбер напада у Крагујевцу, настављају се обуке у Нишу, Новом Саду и Београду, а њихов примарни циљ је унапређење кадровских капацитета запослених у локалним самоуправама. Обука је намењена запосленима на позицији систем администратора у локалним самоуправама, а спроводи се у сарадњи са НАЛЕД-ом.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више