Међународни дан лозинки

5. Мај 2022

Поводом Међународног дана лозинки Национални ЦЕРТ Републике Србије жели да укаже на значај креирања комплексних лозинки које представљају основни облик заштите у дигиталном свету.

Лозинка би требало да садржи најмање 9 алфанумеричких карактера: велика и мала слова, најмање једну цифру и најмање један специјалан карактер (на пример !@#$%^&*).

Савет је да лозинка не садржи личне податке (име, презиме, надимак, датум рођења, име кућног љубимца итд.) као и  да се приликом креирања лозинки не користе  секвенце са тастатуре (део реда на тастатури као што су qwerty, 123456 итд.) јер су управо то информације које нападачи најпре уносе приликом неовлашћеног покушаја упада у рачунар.

Лозинка треба да садржи сваки од препоручених словних или знаковних карактера, како би сложеност лозинке била што већа чиме би се отежао неовлашћени приступ. Веома је важно да корисници чувају своје лозинке и не деле их са трећим лицима као и да не употребљавају исту лозинку за различите налоге које користе.

Национални ЦЕРТ Републике Србије такође подсећа да не треба занемарити ни остале видове заштите ради безбедног коришћења Интернета. Више о томе, грађани могу прочитати у брошури која је доступна на линку.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више