Будимо сајбер свесни

3. Октобар 2022

Регулаторна агенција за електронске комуникације и поштанске услуге, као Национални ЦЕРТ обележава октобар међународни месец информационе безбедности кампањом „Будимо сајбер свесни“.

Кампањом „Будимо сајбер свесни“ указујемо на важност информационе безбедности, нарочито у процесу дигитализације. Сведоци смо да је пандемија вируса COVID – 19 повећала употребу нових технологија у свим сегментима живота и друштва и убрзала дигитализацију, али је у исто време и повећала важност информационе безбедности. Ефикасна дигитална трансформација је усмерена на потребе државе, али пре свега на људе који су кључ успеха овог процеса. Критична информациона инфраструктура, односно ИКТ системи које користе су све напреднији и више дигитализовани, па је њихова заштита од сајбер претњи изазов са којим се суочавају све државе. Сајбер претње постају све обимније, сложеније, расте и њихова учесталост и софистицираност.

Месец информационе безбедности се обележава свуда у свету, а у Европи је први пут обележен 2012.године. Од тада, сваке године, кампањама се промовише не само сигурније коришћење интернета, већ се пружају и обуке у сврху едукације крајњих корисника и суочавања са новим изазовима. Национални ЦЕРТ Републике Србије се обележавању међународног месеца информационе безбедности прикључио 2019. године, када су организоване радионице за медије и мала средња предузећа. У време пандемије вируса COVID -19, нисмо одустајали  -  одржавали смо обуке у онлајн формату или уживо.

Национални ЦЕРТ вас позива да редовно пратите нашу интернет презентацију и друштвене мреже Регулаторне агенције за електронске комуникације и поштанске услуге где ћемо објављивати едукативне материјале и обавештавати вас о активностима које смо припремили у оквиру кампање „Будимо сајбер свесни“.  

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више