Potreba za konstantnim merama zaštite u oblasti informacione bezbednosti

24. Maj 2017

U okviru svojih nadležnosti Nacionalnog CERT-a u Republici Srbiji, RATEL obaveštava sve korisnike računara i mobilnih uređaja da postoji konstantna potreba za sprovođenjem mera zaštite u oblasti informacione bezbednosti i oprez prilikom pristupa nepoznatim sadržajima.

Pretnje za informacionu bezbednost su česte i jedna od aktuelnih je računarski crv “EternalRocks” koji se širi preko SMB (Server Message Block) protokola. Za razliku od ransomware zlonamernog programa “WannaCry”, ovaj crv nema implementiranu funkciju "kill-switch" koja bi mogla usporiti njegovo širenje. Pored toga, koristi čak 7 NSA alata.

Iako trenutno nema mnogo zabeleženih uređaja zaraženih “EternalRocks” crvom, situacija se može brzo promeniti. Kako još uvek nije poznata osnovna svrha ovog crva i sadržaj koji ostavlja na zaraženom računaru, pretpostavlja se da je reč o pripremi za pokretanje budućih zlonamernih aktivnosti.

Za detaljniju informaciju upućujemo na CERT-EU dokument.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više