Phishing kampanja za klijente banke u Srbiji

19. Oktobar 2020

Nacionalni CERT obaveštava sve klijente bankarskih usluga da je u toku maliciozna phishing kampanja koja je, na osnovu raspoloživih informacija, usmerena na jednu od banaka koja posluje na tržištu u Republici Srbiji.

Phishing poruke elektronske pošte izgledaju kao da se šalju sa legitimog domena banke, a sadrže maliciozne priloge o deviznom prilivu novca koji u pozadini pokreću zlonamerni kod, čiji je cilj da zarazi računar primaoca.

Na osnovu dostupnih informacija obaveštavamo građane da ove poruke nisu poslate sa servera banke. Banka je preduzela sve aktivnosti u cilju blokade ovih poruka ka klijentima.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ovakve phishing kampanje se distribuiraju obično na nekoliko banaka, pa je preporuka Nacionalnog CERT-a svim korisnicima da ukoliko dobiju ovakve poruke elektronske pošte, budu obazrivi i iste odmah izbrišu, a naročito obrate pažnju da ne otvaraju prilog, kao i da obavezno provere sa bankom legitimitet uplata. Takođe, banke obično ovakva obaveštenja šalju klijentima sa digitalnim potpisom, pa je moguće verifikovati identitet pošiljaoca i pre otvranja imejla.

Primer aktuelne phishing poruke možete videti na sledećem linku:

Banca Intesa

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više