Širenje malicioznog sadržaja tipa "Spider" (Ransomware)

11. Decembar 2017

U okviru svojih nadležnosti Nacionalnog CERT-a u Republici Srbiji, RATEL obaveštava i upozorava sve korisnike računara i mobilnih uređaja o širenju novog tipa malicioznog ransomware sadržaja, pod nazivom "Spider".

Maliciozni sadržaj "Spider" je prvi put registrovan 10.12.2017. i pretpostavka je da se radi o tipu ransomware-a "File-Spider". Ovaj vid malicioznog softvera zaključava celokupnu datoteku na korisničkom računaru ili mobilnom uređaju i, kao i drugi poznati oblici ransomware malicioznih sadržaja, zahteva otkup dekripcionih ključeva, kako bi korisnici ponovo mogli da pristupe inficiranim datotekama.

U ovom trenutku je poznato da ovaj tip malicioznog sadržaja stiže sa imejl adrese office@adriadoo.com. Sve do sada primljene poruke napisane su na srpskom jeziku, poslate pod naslovom ''Potraživanje dugovanja – HHHHHHH'' i potpisane od strane navodnog privatnog izvršitelja, Ivana Azeljkovića. U tekstu poruke se navodi da se sprovodi izvršenje određenog rešenja Osnovnog suda u Beogradu, sa naznačenim brojem računa na koji je neophodno uplatiti navedene iznose. U zahtevu se nalazi i napomena da je sadržaj informacije privatnog karaktera i da je zbog toga kreiran Microsoft Word dokument koji je prosleđen kao prilog (attachment). Takođe se navodi da je nakon otvaranja priloga neophodno omogućiti editovanje dokumenta, klikom na opciju "Enable Editing", a zatim klikom omogućiti i opciju "Enable Content", koja se nalazi na komandnoj liniji.

Informacije o ovom tipu malicioznog softvera su objavljene i na društvenim mrežama, uz pominjanje područja Balkana, što je tačan podatak, jer su isti napadi izvršeni na teritoriji Republike Srpske i BiH.

Preporuka Nacionalnog CERT-a Republike Srbije je da korisnici ne otvaraju prilog iz navedenog mejla, kao i da redovno kreiraju rezervne kopije svih važnih datoteka na svojim računarima i mobilnim uređajima.

Ukoliko je računar inficiran, preporuke su sledeće:

  • trenutno isključiti inficirani računar sa lokalne mreže,
  • obavestiti Nacionalni CERT Republike Srbije putem imejl adrese info@cert.rs,
  • NE PLAĆATI otkup dekriptovanih ključeva, jer korisnicima nije zagarantovano da će ih dobiti, odnosno da će njihovom primenom biti omogućen ponovni pristup inficiranim datotekama.

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više