Fišing kampanja kojom se zloupotrebljava pandemija COVID-19

30. Novembar 2021

Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava sve korisnike interneta da je u toku fišing kampanja kojom se zloupotrebljava pandemija virusa COVID-19, a tiče se aktuelne situacije u zemlji, povodom izdavanja Digitalnih zelenih sertifikata. Fišing kampanja se najčešće realizuje putem poruka elektronske pošte. 

 

Fišing poruka sadrži link za preuzimanje elektronskog dokumenta o vakcinaciji, i od korisnika se traži da klikom na link preuzme navodni Digitalni zeleni sertifikat. Pošiljalac mejla iz primera predstavlja se kao izvesna Zorica Torlak, Rukovodilac službe Apoteka Beograd.

 
Legitimni izdavalac Digitalnog zelenog sertifikata u Republici Srbiji je Kancelarija za informacione tehnologije i e-Upravu, zbog čega je preporuka Nacionalnog CERT-a da korisnici obrate pažnju ukoliko prime poruku od nekog drugog navodnog izdavaoca Digitalnog zelenog sertifikata, ne otvaraju takvu poruku elektronske pošte već je izbrišu.

Primer fišing mejla možete videti na slici ispod:

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više