Predstavnici Ratela u poseti nadležnim organima Grčke u oblasti sajber bezbednosti i Enisi

22. Novembar 2023

Delegacija Republike Srbije, sačinjena od predstavnika Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Nacionalnog CERT-a (RATEL) i Ministarstva spoljnih poslova, posetila je Nacionalnu obaveštajnu službu Grčke (NIS) i njen Centar za razvoj, inovacije i tehnološku podršku, kao i sedište Agencije Evropske unije za sajber bezbednost (ENISA) u Atini. Grčke kolege predstavile su način rada svojih nadležnih organa u oblasti informacione bezbednosti, sertifikacije i ocene usklađenosti, kao i planove za primenu veštačke inteligencije i učešće Grčke u radnim grupama Evropskog saveta u pripremi NIS2 direktive.

U okviru studijske posete, delegacija se sastala sa predstavnicima ENISA-e, koji su predstavili stanje razvoja šema sertifikacije IKT procesa, proizvoda i usluga. Prilikom posete su razmotrena pojedina otvorena pitanja u vezi sa prenošenjem i sprovođenjem NIS2 direktive i predstavljeni su alati ENISA-e za podizanje svesti o sajber bezbednosti koje bi i Srbija mogla da prilagodi za svoje potrebe.

Studijska poseta nadležnim institucijama Grčke i ENISA-i deo je realizacije tehničke pomoći koju je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija zatražilo preko instrumenta Evropske komisije za tehničku pomoć i razmenu informacija (TAIEX). Predmet Tehničke pomoći se odnosi na razumevanje načina primene Akta EU o sajber bezbednosti 2019/881, prevashodno u delu koji se odnosi na sertifikaciju IKT proizvoda, procesa i usluga, kao i na mogućnosti za unapređenje saradnje sa Agencijom Evropske unije za sajber bezbednost (ENISA).

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više