Donacija Kraljevine Norveške Nacionalnom CERT-u

13. Maj 2021

U okviru projekata ’’Norveška za Vas – Srbija’’ Kraljevina Norveška  podržala je jačanje informacione bezbednost Vlade Republike Srbije sa 1,2 miliona evra, kroz nabavku CyberBit/CyberRange platforme Nacionalnom CERT-u za sajber vežbe i unapređenje regulativnog i strateškog okvira. 

Pozdravljajući ambasadora Norveške Jorn Eugena Jelstada, Miloša Cvetanovića, državnog sekretara u Ministartsvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Mikelu Telatin, direktorku kancelarije UNOPS-a u Srbiji, Dragan Pejović, direktor RATEL-a, je rekao:

“ Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prilici da vam se lično zahvalim na donaciji koju  je  RATEL-u, kao  Nacionalnom CERT-u uputila Kraljevina Norveška. Takođe, zahvaljujem se Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Kancelariji UNOPS-a u Srbiji na celokupnoj podršci u realizaciji projekta „Norveška za vas-Srbija“ kojom je RATEL dobio platformu za simulaciju sajber napada poslednje generacije – Cyberbit/CyberRange platform.

RATEL je kao Nacionalni CERT, između ostalog, nadležan i za podizanje svesti i unapređenje kadrovskih kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti, na nivou Republike Srbije. Uvereni smo  da ćemo održavanjem treninga na CyberRange platformi značajno doprineti spremnosti da odgovorimo na različite izazove u sajber prostoru na nivou Republike Srbije.“

Državni sekretar Miloš Cvetanović izrazio je zahvalnost Kraljevini Norveškoj za podršku koju pruža Republici Srbiji u cilju društveno ekonomskog razvoja, a naročito u oblasti informacione bezbednosti, uz konstataciju da će platforma koja služi za održavanje sajber vežbi na nacionalnom nivou omogućiti realnu situaciju različitih scenarija napada i doprineti izgradnji kapaciteta i obuci službenika u različitim državnim institucijama.

“U 21. veku, ugrožavanje vitalnih nacionalnih IT sistema može dovesti do ozbiljnih političkih i društveno-ekonomskih posledica, pa je prevencija i obuka u oblasti sajber bezbednosti od izuzetne važnosti. Zato podržavamo Vladu Srbije i njene institucije da izgrade kapacitete i ojačaju otpornost na sajber pretnje”, rekao je ambasador Kraljevine Norveške Jorn Eugen Jelstad.

“Pri izvođenju simulacija sajber napada polaznici obuka Nacionalnog Certa dobijaju priliku da se zateknu u realnim situacijama u kojima se mogu naći dok obavljaju svoje redovne radne zadatke. Na takav način, svi eksperti u oblasti sajber bezbednosti će biti u prilici da steknu uvid u moguće načine pripremanja i izvođenja sajber napada koji bi mogli biti usmereni ka njihovim informacionim sistemima. Nakon završene obuke, svaki polaznik bi trebalo da stekne sva neophodna znanja i veštine za reagovanje na takve napade, kao i moguće korake za umanjenje posledica od sajber napada, u slučaju da napad bude uspešno izveden, odnosno da napadači uđu u informacioni sistem neke državne institucije.

U prostorijama RATEL-a je, tokom novembra 2020. godine, uspešno završena instalacija celokupne opreme koja je donirana kroz navedeni projekat. Već početkom decembra 2020. godine, održan je prvi krug obuka za trenere na CyberRange platformi, dok je upravo u toku drugi krug obuka za trenere, koje predstavljaju deo priprema za izvođenje prve nacionalne sajber vežbe na ovoj platformi, koja bi trebalo da bude održana u narednom periodu, a sve u skladu sa potpisanim Ugovorom o donaciji,” objasnio je Dragan Pejović prilikom predstavljanja platforme i dodao, “Nakon održavanja nacionalne sajber vežbe, kako je RATEL nadležan za koordinaciju i izvršavanje poslova Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima, plan je da se organizuju dodatne obuke ostalih članova bezbednosnih timova državnih institucija, u kojima će treninzi biti prilagođeni potrebama svake institucije posebno, sa ciljem da se obuhvati svaki relevantni scenario“,rekao je direktor Ratela Dragan Pejović.

Direktorka UNOPS-a u Srbiji, Mikela Telatin, naglasila je da uz podršku Kraljevine Norveške, takođe pružaju podršku i Ministarstvu da ojača nacionalne strategije i regulative u ovoj oblasti, čime će ojačati operativni okvir za odgovor na moguće sajber pretnje.

 U okviru podrške regulativnom i strateškom okviru u oblasti informacione bezbednosti i izrada preporuka za oblast kritične informacione infrastrukture (KII), u toku je sprovođenje procene ekosistema informacione bezbednosti u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i drugim ključnim zainteresovanim stranama, procene zakonskog okvira i upravljanja zaštitom KII, odgovora na sajber incidente i razvoj metodologije za identifikaciju KII. 

Projekat “Norveška za vas - Srbija” ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Republike Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Republike Srbije. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više