U RATEL-u održana prva nacionalna sajber vežba na platformi Cyber Range

8. Jun 2021

Danas je u učionici RATEL-a u okviru projekta „Norveška za vas - Srbija“ održana prva nacionalna sajber vežba za predstavnike ključnih institucija u oblasti informacione bezbednosti Republike Srbije. U okviru ovog projekta, koji finansira Kraljevina Norveška, a sprovodi UNOPS,  donirana je platforma Cyberbit/Cyber Range, namenjena izvođenju sajber vežbi, koje su prioritetno usmerene na unapređenje veština članova nacionalne CERT zajednice.

Učesnici vežbe su imali priliku da vežbaju odbranu od Keylogger malvera (zlonamernog softvera) koji snima sve što korisnik otkuca na tastaturi i koji se koristi za krađu ličnih i finansijskih podataka. Tokom napada napadač dobija pristup jednoj radnoj stanici u mreži organizacije i tzv. lateralnim kretanjem pristupa domen kontroleru i instalira zlonamerne procese.

Odbrana od ove vrste napada je posebno značajna imajući u vidu da su najzastupljeniji sajber napadi u našoj zemlji u 2020. godini bili fišing, ransomver, trojanac i ostale vrste malvera. Fišing se najčešće koristi za distribuciju malvera, a napad se najčešće distribuira putem elektronske pošte, mada su sve zastupljeniji napadi koji koriste društvene mreže, tzv. chat aplikacije, SMS poruke ili telefonske pozive.

Rad u hiper-realističnoj simulaciji sajber napada omogućava učesnicima vežbe efikasno unapređenje veština i pre nego što se napad dogodi, što predstavlja jedan od najvažnijih načina odbrane od sajber napada koji su sve sofisticiraniji i teži za detektovanje.

Donacija Kraljevine Norveške je jedna od najsavremenijih platformi namenjenih usavršavanju veština neophodnih za detekciju i oporavak od sajber napada, koja će značajno doprineti otpornosti informacione bezbednosti Republike Srbije.

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više