Nacionalni CERT član FIRST-a

21. Februar 2020

Nacionalni CERT je postao punopravni član organizacije FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams). Nacionalni CERT je prvi CERT tim u Republici Srbiji koji je postao član ove organizacije.

U toku postupka učlanjenja u organizaciju FIRST  u proteklom periodu  predstavnici  Instituta za softverski inženjering Carnegie Mellon Univerziteta  boravili su  u Srbiji u okviru obaveznog upoznavanja prvog sponzora sa radom i kapacitetima Nacionalnog Cert tima Republike Srbije.

Nakon 7 meseci od prvog učešća predstavnika Nacionalnog CERT-a na godišnjoj konferenciji ove organizacije, uspešno je završen postupak učlanjenja.

Organizacija FIRST je najveća svestka organizacija i okuplja 520 članova iz 95 zemalja, osnovana sa ciljem povezivanja CERT timova širom sveta i uspostavljanja kanala razmene informacija. Događaji koji se organizuju u okviru ove organizacije obuhvataju sve segmente informacione bezbednosti i namenjeni su svim nivoima zaposlenih. Na ovaj način se ostvaruje kontinuitet stručnog usavršavanja i osposobljavanja  svih članova timova.

Stečena  znanja predstavljaju ključ kvalitetnog rada u informacionoj bezbednosti kao jedne od oblasti sa najdinamičnijim razvojem. Tako će Nacionalni CERT značajno doprineti razvoju ostalih CERT timova u Republici Srbiji, odnosno celokupnoj nacionalnoj CERT zajednici.

Članstvo u ovoj organizaciji će Republici Srbiji omogućiti viši nivo zaštite od bezbednosnih rizika u sajber prostoru, odnosno jačanjem informacione bezbednosti ojačaćemo i  spremnost da se efikasnije suočimo sa svim izazovima koje donosi digitalizacija.

RATEL se u okviru nadležnosti Nacionalnog CERT-a, kao i ostalim dodeljenim nadležnostima, rukovodi kvalitetom rada, stalnom inicijativom i doprinosom razvoja Republike Srbije i u oblasti elektronskih komunikacija i poštanskih usluga.  

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više