Predstavljanje Nacionalnog CERT-a na ITU Regionalnom forumu informacione bezbednosti

27. Februar 2020

Regionalni forum informacione bezbednosti za Evropu i Zajednice nezavisnih država u zajedničkoj organizaciji Međunarodna telekomunikaciona unija i Ministarstvo za saobraćaj, informacione tehnologije i komunikacije Republike Bugarske održava se u Sofiji 27.-28. februara 2020.godine. Predstavnica Nacionalnog CERT-a  je prvog dana Foruma učestvovala na Panelu o aktuelnim pitanjima informacione bezbednosti  u vezi sa novim tehnologijama, uključujući blockchain, veštačku inteligenciju (AI) i IoT. Tom prilikom predstavljen je program  obuka za državne službenike, koje sprovodi Nacionalni CERT, i dosadašnji rezultati. Glavna tema, i ujedno i najveći izazov, bilo je  predstavljanje mogućnosti unapređenja programa tehničkih obuka kroz primenu veštačke inteligencije u analizi ponašanja korisnika. Republika Srbija je prva država u regionu koja je usvojila Strategiju o veštačkoj inteligenciji i na taj način uspostavila ciljeve i mere za razvoj veštačke inteligencije čija implementacija treba da rezultira ekonomskim rastom, unapređenjem javnih usluga, unapređenjem naučnog kadra i razvojem veština za poslove budućnosti.

Na ovaj način Nacionalni CERT je predstavio deo svoje nadložnosti i nastojanje da se veštačka inteligencija u Republici Srbiji razvija i primenjuje na bezbedan način i u skladu sa međunarodno prepoznatim etičkim principima, kako bi se iskoristio potencijal ove tehnologije za detekciju sajber napada, koja je najvažnija kod Zero Day ranjivosti.

 

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više