Održana Konferencija informacione bezbednosti na Bledu

6. Septembar 2021

Sajber konferencija pod nazivom „Cybersecurity Conference“ održana je u periodu 02.-04. septembar 2021.godine na Bledu, Slovenija,  u organizaciji Vladine kancelarije za informacionu bezbednost, Ministarstva za javnu upravu i Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije, a u okviru predsedavanja Slovenije Evropskom unijom. U fokusu konferencije bilo je nekoliko tema kao što su: upravljanje sajber krizama u EU, sajber diplomatija i sajber bezbednost na Zapadnom Balkanu. Cilj konferencije je bio razmena dobre prakse i iskustava između država članica EU i drugih, u vezi sa jačanjem sajber otpornosti kritične infrastrukture u slučaju sajber napada.

Predstavnik RATEL-a kao Nacionalnog CERT-a Maja Lakušić je učestvovala na panel diskusiji na temu „Informaciona bezbednost na Zapadnom Balkanu“ kojom prilikom je predstavila izazove i prepreke u promociji informacione bezbednosti u Srbiji i regionu. Ova panel diskusija organizovana je u saradnji sa EU Institutom za studije bezbednosti sa sedištem u Briselu. Cilj ove sesije bio je pružanje mogućnosti za zajedničko razmatranje potreba i prioriteta saradnje. Diskusija se, između ostalog, fokusirala na operativne i zakonodavne institucionalne mehanizme za procenu rizika, razmenu informacija, prevenciju, kao i na načine za promovisanje odgovornog ponašanja države u sajber prostoru.

Na kraju konferencije zaključeno je da je uspostavljena veća harmonizacija među partnerima sa zapadnog Balkana i državama članicama i institucijama EU.

Više o konferenciji možete pogledati ovde

Sajt www.cert.rs koristi „kolačiće“ (cookies) radi poboljšanja korisničkog iskustva i funkcionalnosti sajta. Ako nastavite da pretražujete sajt, pristajete na upotrebu „kolačića“.

Saznajte više