Потреба за константним мерама заштите у области информационе безбедности

24. Мај 2017

У оквиру својих надлежности Националног ЦЕРТ-а у Републици Србији, РАТЕЛ обавештава све кориснике рачунара и мобилних уређаја да постоји константна потреба за спровођењем мера заштите у области информационе безбедности и опрез приликом приступа непознатим садржајима.

Претње за информациону безбедност су честе и једна од актуелних је рачунарски црв “EternalRocks” који се шири преко SMB (Server Message Block) протокола. За разлику од ransomware злонамерног програма “WannaCry”, овај црв нема имплементирану функцију "kill-switch" која би могла успорити његово ширење. Поред тога, користи чак 7 NSA алата.

Иако тренутно нема много забележених уређаја заражених “EternalRocks” црвом, ситуација се може брзо променити. Како још увек није позната основна сврха овог црва и садржај који оставља на зараженом рачунару, претпоставља се да је реч о припреми за покретање будућих злонамерних активности.

За детаљнију информацију упућујемо на CERT-EU документ.

Сајт www.cert.rs користи „колачиће“ (cookies) ради побољшања корисничког искуства и функционалности сајта. Ако наставите да претражујете сајт, пристајете на употребу „колачића“.

Сазнајте више